_ Niet Aangeboren Hersenletsel - Thuisbegeleiding 't Spoor

U bent hier

U bent hier

Niet Aangeboren Hersenletsel - Thuisbegeleiding 't Spoor

Meer info?
Mariska De Roo
+32 479 564 121 | 051 230 666
zorgbemiddelaar [dot] ds [at] dominiek-savio [dot] be

Een hersenbloeding, een ongeval met hersenletsel, een hersentumor: deze gebeurtenissen veranderen iemands leven ingrijpend. Woon je cliënt verder thuis, heeft hij vragen over hoe het na de revalidatie verder moet, kan hij een duwtje in de rug gebruiken of zoekt zijn directe omgeving handvaten om met de nieuwe situatie om te gaan? Dan kan de thuisbegeleiding misschien iets voor hem betekenen.

Samen aan de slag

Luisteren naar hun verhaal is onze eerste opdracht. De persoon en zijn netwerk denkt na en werkt samen met de thuisbegeleider rond thema’s die ze zelf belangrijk vinden. Ze krijgen informatie en advies of ze zetten samen stappen naar andere diensten. Door samen te denken en te doen, worden ze gaandeweg sterker. De thuisbegeleider ondersteunt de cliënt om zoveel mogelijk zelf op te nemen. We komen op huisbezoek maar ook online hulpverlening via beeldbellen is mogelijk.

Mogelijke thema's in de begeleiding

Geheugen, aandacht en concentratie

De thuisbegeleider ervaart met de cliënt wat problemen met geheugen, aandacht en concentratie voor hem betekenen en hoe deze in het dagelijks leven hinderen. We gaan na wat mogelijke oplossingsstrategieën of hulpmiddelen kunnen zijn. Soms zijn heel eenvoudige praktische hulpmiddelen zoals een toegankelijke app op je gsm of kleine tips en trics al voldoende.

Hernieuwde gezinsrelaties

Na een niet aangeboren hersenletsel lukt het de persoon misschien niet meer om zijn plek in het gezin, met de daarbij horende rollen en verantwoordelijkheden, op te nemen. Hoe kan het gezin hierover in gesprek gaan, elkaar beter begrijpen en ondersteunen? Wat betekent het voor de cliënt en voor zijn omgeving om bepaalde vaardigheden niet meer te kunnen?

Rouw en verlies

Een niet aangeboren hersenletsel gaat samen met verlies op heel veel vlakken. Wat betekent dat voor de persoon met NAH? Hoe kan hij met zijn verdriet en  kwaadheid zijn weg vinden?

Hulpmiddelen en aanpassingen

Zijn aanpassingen of hulpmiddelen nodig? De persoon krijgt advies en informatie over de verschillende mogelijkheden. Er wordt vanuit ’t Spoor ook samengewerkt met Centrum Consult van Dominiek Savio.

Sociale administratie

Aanvragen doen bij het FOD of bij het VAPH ... Is dit Chinees voor de cliënt? ’t Spoor ondersteunt de persoon om hierin zijn weg te vinden.

Praktisch & info

  • Voor ondersteuning door ’t Spoor is een persoonsvolgend budget niet nodig.
  • Meer informatie: https://tspoor.net/
  • Interesse in een kennismaking? info [at] tspoor [dot] net