U bent hier

U bent hier

Gamen met adaptive Xbox controller

Naast werken is er ook tijd voor ontspanning. Niet iedereen vindt zijn plaats in een atelier of houdt van georganiseerde activiteiten. Ofwel is dit gewoon fysiek niet mogelijk, maar evengoed zijn er cliënten die liever op zichzelf bezig zijn en dat moet ook kunnen. Zo zijn er cliënten die graag gamen of de wens hebben om video games te spelen. Dit is met de standaard controllers niet altijd evident. Daarom heeft Xbox de Adaptive controller ontwikkeld waardoor je ook videogames kan spelen met minimale fysieke mogelijkheden.

Adaptive Controllor

De Xbox adaptive controller is zoals de naam aangeeft een modulaire controller, die je kan aanpassen aan de mogelijkheden van elke cliënt: verschillende drukknoppen op de voorzettafel, vastgemaakt met velcro of werken met een 'magic arm' waarop je de knoppen monteert ... De mogelijkheden van de gamer worden hierdoor enorm vergroot. 
De ergotherapeut kan dankzij dit modulair systeem echt vertrekken van de mogelijkheden van de cliënt. Op die manier staan de beperkingen net niet op de voorgrond. Op basis van de mogelijkheden kan je knoppen plaatsen en functies toewijzen. Het leuke hierbij is dat de cliënt kan meedenken en ook voorstellen kan doen. De cliënt gaat dus echt actief aan de slag, zowel tijdens het gamen als tijdens het voorbereidende denkproces over een ideale gameopstelling.


Co-work

Naast het vergroten van de autonomie tijdens het gamen, werkt de adaptive Xbox controller ook inclusie in de hand. Dit kan dankzij de optie co-pilotmodus: de functietoetsen kunnen gesplitst worden over twee personen, waardoor elke gamer een deel van de functies op zich neemt. Bijvoorbeeld één persoon stuurt en de andere geeft gas en remt. Hierdoor kunnen zowel personen met als zonder beperking samenwerken en zo tot interactie komen.

Een eerste testfase heeft heel wat positieve reacties. Na enkele proefopstellingen, konden cliënten met spierdystrofie (Duchenne) zo goed als autonoom gamen.

Meer dan gamen

 Naast een enorme waaier aan mogelijkheden om de participatiegraad bij het gamen zelf te verhogen, biedt deze set ook heel wat mogelijkheden op therapievlak, waarbij je gamen als therapiemiddel gebruikt. Wil je een bepaalde zijde van een cliënt activeren of wil je dat hij meer druk zet op een bepaalde lichaamszijde? Je kan de knoppen zo plaatsen dat dit wordt gefaciliteerd.

Een ander voordeel is dat deze controller ook tal van mogelijkheden heeft op pc.

Bij de volwassenenwerking hebben we de adaptive controller en de adaptive gaming kit van logitech ter beschikking. Deze combinatie biedt tal van mogelijkheden om een persoonlijke controller opstelling te maken. 

Eén van onze ergotherapeuten is bezig met de ontwikkeling van een adapter die het moet toelaten de eigen rolstoeljoystick te gebruiken bij het spelen van games.

Dankzij deze nieuwe technologie kunnen we het welbevinden van individuen die een wens hebben om te gamen verhogen. Een uitdaging voor therapeut én cliënt om samen aan de slag te gaan.