U bent hier

U bent hier

Wii in de therapie

Ergotherapeuten zijn creatieve 'beestjes' die telkens opnieuw zoeken naar nieuwe middelen en methoden om onder andere hun therapiesessies uitdagend te houden. Daarnaast zijn het ook een soort 'tovenaars' die bestaande materialen herdenken, aanpassen en in nieuwe contexten weten te gebruiken. Wii is daar een mooi voorbeeld van. 

Wii wat?

Het gebruik van de Wii is al een tijd ingeburgerd in onze werking. Hiermee kan je zowel in stand als in zit, oefenen op evenwicht, stabiliteit, grove en fijne motoriek, concentratie … De Wii biedt tal van voordelen.

 • Motiverend 
  • therapie wordt in spelvorm aangeboden
  • cliënt krijgt constant feedback over zijn prestaties. 
  • het puntensysteem motiveert extra om de opdrachten zo goed mogelijk te doen
 • Individueel aanpasbaar
  • moeilijkheidgraad
  • inzetten van extra hulpmiddelen is vrij eenvoudig en biedt extra mogelijkheden 

Wii hulpmiddelen

 • Voetbankjes in verschillende hoogtes, afhankelijk van de grootte van de persoon. Door middel van de voetfixatie kan de therapeut manuele begeleiding/facilitaties aanbieden en voelt de cliënt zich veiliger bij het maken van grotere bewegingen in de romp. 
 • De tafelaanpassing biedt extra steun en een veiliger gevoel bij het uitvoeren van bewegingen in stand. Er wordt hierdoor een mooie, rechtere, symmetrische houding aangenomen. 


  In 'Balance' op de Wii

  Een niet te missen schakel bij het gebruik van de Wii is het balance board.
  Hierdoor kan er zowel in stand als in zit aan houdingscorrectie gedaan worden. Door middel van feedback wordt de houding actief gecorrigeerd met als doel posturale controle (*), evenwicht in stand en/of zit te verbeteren.

  Het board is draadloos en heeft 4 druksensoren (gesitueerd in elke hoek). De Wii fit software gaat, met behulp van de druksensoren, de balans van het lichaam na. Terwijl iemand erop staat of zit detecteert het board de trage bewegingen van het lichaam en de gewichtsverdeling. Diverse trainingsprogramma’s, die reageren op druk van het lichaam op het balance board, zijn hiermee mogelijk.
  De mat rond het board dient om het onveilig gevoel (angst om van het board te glijden/schuiven/vallen) tijdens het oefenen in stand tegen te gaan. Hierdoor vergroot de bewegingszekerheid, waardoor de cliënt een groter risico neemt en zichzelf wat meer uitdaagt in zijn bewegingen.

  Therapie met de Wii is streven naar ...

  1. Een goede symmetrische zit- en/of stahouding, waarbij een goede rompstabiliteit vereist is. 
  2. Een goede zit- en stabalans, waarbij het vinden van het juiste evenwicht belangrijk is. 
  3. Verhogen van mobiliteit ter hoogte van de heupen: ante- en retroversie, laterale heupheffing → heel belangrijk voor een goede spontane rompoprichting →meestal mbv manuele begeleiding/facilitaties ter hoogte van de heupen of schouders 
  4. In stand: een goede correcte uitvoering van gewichtsverplaatsing van de ene voet naar de andere voet en omgekeerd 
  5. Versteviging van spierkracht onderste ledematen in functie van het correct en vlot van zit tot stand (en omgekeerd) te komen 
  6. Verhogen coördinatie (oog-hand/oog-heup/oog-romp) van de bewegingen: voor het goed uitvoeren van de oefening weten welke beweging je hiervoor moet doen 
  7. Bevorderen van de concentratie 
  8. Cognitief: het kunnen volgen van instructies 
  9. Stimuleren van visueel inzicht, visuele screening van het beeld, visuele en auditieve waarneming/herkenning 

  Met de Wii en het balance board werken we op een leuke, ontspannende en veilige therapeutische manier.

  (*)Posturale controle is vereist tijdens eenvoudige en complexe bewegingen, zoals rechtop staan, lopen over een balk, fietsen en schaatsen. Het zorgt ervoor dat het lichaam zich ongemerkt bij elke beweging aanpast zodat de balans gehandhaafd blijft.