U bent hier

U bent hier

Makey Makey: een bananenpiano of een kartonnen computermuis?!

We kunnen de dag van vandaag niet meer ontsnappen aan de digitale revolutie. Meer en meer zaken worden geregeld via de computer of andere digitale toestellen. Maar wat als het bedienen van een computer niet zo gemakkelijk gaat omwille van beperkte fysieke mogelijkheden?

In Dominiek Savio gaan we uit van ondersteuning op maat, aangezien elke persoon uniek is. Maar lang niet elk hulpmiddel dat op de markt is voldoet aan de eisen om autonoom aan de slag te gaan. Hier biedt Makey Makey een oplossing.

Makey Makey?

Dit is een toestel dat ons toelaat om van elk object een computer of joystick te maken. Ja, je leest dit goed, je kan met een tros bananen je computer bedienen of zelf piano spelen.

Voordelen voor ons?

  • Het toestel is zo ontworpen dat het de ergotherapeut toelaat om een hulpmiddel op maat van de cliënt te ontwerpen. Zo kan je bepaalde hulpmiddelen éénvoudiger maken door verschillende functies op te delen. Je kan zelf gaan prototypen rekening houdend met de functionele mogelijkheden van de cliënt. Op deze manier kan je bijvoorbeeld kijken welke grepen de cliënt kan, wat de actieve range of motion is … en zo gaan aanpassen.
  • Een ander voordeel is dat de output van de Makey Makey volledig programmeerbaar is. Afhankelijk van de input die je wil geven aan de pc, kan je dit aanpassen. 
  • De Makey Makey kan ook ingezet worden als middel om spelelementen aan therapie toe te voegen. We kunnen dus dezelfde doelstellingen bereiken, maar op een creatieve en toegankelijke manier. Zo kan de motivatie van cliënten verhoogd worden. Dit wordt ook wel gamification genoemd. 

De Makey Makey biedt dus heel wat mogelijkheden om computertaken toegankelijker en therapiemomenten aantrekkelijker te maken.

“De verbeelding en de creativiteit van de therapeut is hier de beperking.”