U bent hier

U bent hier

Oogbesturing: een mogelijkheid die werkt!

In Dominiek Savio kiezen we voor een gespecialiseerde opvolging van de visuele ontwikkeling van de kinderen/bewoners; de dienst ‘Orthoptie’ staat in voor onderzoek en begeleiding van kinderen/bewoners, en zoekt ook uit welke kansen we voor hen kunnen benutten.

Oogbesturing

Oogbesturing blijkt voor onze doelgroep nieuwe kansen te bieden. De oogbesturing, vaak ook ‘eyetracking’ genoemd, maakt het mogelijk om de computer aan te sturen met de ogen: door de ogen te bewegen wordt de pijl verplaatst over het scherm, en door te blijven kijken naar één punt, kan je klikken op één plaats op het scherm waardoor je spelletjes kan spelen.

Het leren werken met oogbesturing, is voor meerdere kinderen echter een intensief traject, waarbij we moeste vaststellen dat er nog geen spelletjes bestaan om de oogbesturing stap voor stap aan te leren. De bestaande spelletjes zijn vaak te moeilijk, te druk, te snel … waardoor de kinderen met beperking, steeds negatieve ervaringen oplopen. Na overleg met andere voorzieningen, bleek dat ook zij zoekend waren naar aangepaste oefeningen om het gebruik van de oogbesturing aan te leren.

Samenwerking werkt

Onze dienst Orthoptie nam het initiatief om met voorzieningen in gans Vlaanderen (type 4, 6, 2), de krachten te bundelden. Uitgangspunt: samen een oefenbundel uitbouwen voor die specifieke doelgroep. 
Na één werkdag werd een bundel van 80 oefeningen bekomen, waarbij de oefeningen ingedeeld worden volgens moeilijkheidsgraad. Zo wordt ook voor heel jonge kinderen met visuele problemen en zwakkere cognitieve ontwikkeling, oogbesturing mogelijk. 

We doen verder!

Er volgen nog werkdagen, waarbij we ondersteuning krijgen vanuit de producenten alsook vanuit de opleiding orthoptie, om deze oefenbundel verder uit te werken. Naast het beoogde product, is het ook een waardevol proces van intervisie over de verschillende voorzieningen en types heen.

We hopen ook een ‘community’ op te starten, waarbij we online verder kunnen blijven samenwerken aan deze oefeningen, zodat de kinderen steeds nieuwe spelletjes kunnen blijven spelen, en ze op een leuke manier kunnen leren werken met deze nieuwe technologie.

Meer info?

Patrick Hellin - patrick [dot] hellin [at] dominiek-savio [dot] be