U bent hier

U bent hier

Collega Hilde Pitteljon eerste AMPS docent in Vlaanderen!

Hilde Pitteljon, coördinator Centrum Consult, is officieel AMPS-docent voor Nederland en Vlaanderen. We zijn trots op onze collega, want zij is de eerste en enige die deze titel mag dragen in Vlaanderen.

Wat is AMPS?

AMPS staat voor 'Assessment of Motor and Process Skills'. AMPS is een ergotherapeutisch instrument dat de kwaliteit van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten meet bij kinderen, jongeren en volwassen met een willekeurige diagnose.

  • We gaan na hoe de kwaliteit is van de motorische vaardigheden en procesvaardigheden. Dit wordt bekeken door twee taken te laten uitvoeren die voor de persoon een zekere uitdaging vragen. 
  • Op basis daarvan kunnen we met een vrij grote betrouwbaarheid zeggen of de persoon geen, beperkte of vrij veel assistentie zal nodig hebben in het dagelijkse leven. 
  • Daarnaast zijn ook een aantal concrete doelstellingen af te leiden uit de test. Op die manier kunnen we cliëntgericht ondersteunen. Ook de context van de persoon kan duidelijk geïnformeerd worden over de ondersteuningsnood van de persoon in kwestie.

Centrum Consult aan de slag met AMPS

Sinds geruime tijd gebruikt Centrum Consult deze test voor diverse doeleinden:

  • binnen de handelingsgerichte beeldvorming bij kinderen en jongeren met een vermoeden van DCD (Developmental Coordination Disorder).
  • voor het vaststellen van de ondersteuningsnood bij mensen met een NAH-problematiek. Op die manier kunnen we de context goed informeren hoe de persoon het best kan begeleid worden. 
  • de gegevens worden ook mee genomen in het ondersteuningsplan in kader van het bepalen van het persoonsvolgend budget. 

Dikke duim voor Hilde!

Het instrument werd heel goed onderzocht en geeft een sterke inter- en intrabetrouwbaarheid. In Dominiek Savio hebben we verschillende AMPS-testers. Sinds vorige week hebben we nu ook de enige AMPS docent in Vlaanderen. Samen met een Nederlandse collega Milou Dupuits staat Hilde Pitteljon nu in voor de AMPS opleiding in Nederland en België. Over de hele wereld zijn er ongeveer 60 docenten. AMPS wordt immers over de hele wereld gebruikt en kan voor alle doelgroepen in alle culturen worden gebruikt. 

Meer info?

Hilde Pitteljon - Coördinator Centrum Consult
centrum [dot] consult [at] dominiek-savio [dot] be | 051 230 690