U bent hier

U bent hier

Cliënten werken mee aan studentenproject Howest

Hoe kan je het best iets leren? Niet alle kennis is immers te vatten in boeken ... en dat weten scholen gelukkig ook. Wij krijgen regelmatig de kans om samen te werken met diverse scholen via stages, projecten ... En zo ontstond ook een mooi samenwerkingsproject tussen de opleiding Ergotherapie Howest en enkele van onze volwassen cliënten samen met onze eigen dienst ergotherapie.

Beweging uitlokken

Heel wat van de cliënten die bij ons werken of wonen hebben minder motorische vaardigheden, waardoor blijven bewegen een uitdaging is. Sommigen brengen hun dag door in een rolwagen, anderen kunnen wel stappen, maar de snelheid ontbreekt, nog een andere persoon kan zijn armen niet zo goed gebruiken ... Een echte uitdaging om hen passend in beweging te brengen, want beweging neemt energie, maar geeft ook energie.

Aan de slag ...

4 studenten kregen de opdracht om een spel te ontwerpen op maat van onze doelgroep. Ze baseerden hun spel op de Paralympische spelen. Als centraal doel wilden ze hiermee op een leuke manier beweging uitlokken tijdens hun vrije tijd.

Speeltijd

  • Er wordt gegooid met een kleuren- en een cijferdobbelsteen. 
  • Deze combinatie wordt afgelezen op het beweegbord, dat verbonden is met een opdracht. 
  • Nadat de opdracht werd uitgevoerd, mogen de andere spelers stemmen of dit goed of minder goed was met de MakeyMakey.
  • De eerste 3 spelers die over de finish geraken, krijgen een podiumplaats. 

Samenwerking leidt tot resultaten

Gedurende enkele maanden pasten de studenten, aan de hand van feedback van de betrokken cliënten, het spel aan. Hierbij werd rekening gehouden met duurzaamheid, comfort, gebruiksvriendelijkheid …

Wij zijn heel tevreden met het eindresultaat. Op vrijdagnamiddag 17 juni gaat de D4E1 ontwerpbeurs door in Kortrijk. Daar worden alle projecten voorgesteld. En wie weet komt jouw project een volgende keer in aanmerking?